Tapasztalat | Minőség | Garancia

Napkollektor

A nap ingyenes energiájának kihasználása

A környezettudatosan élőknek és a magas rezsiköltségek miatt aggódóknak ajánlott a nap mindig rendelkezésre álló ingyenes energiáját felhasználó napkollektorok felszerelése.

A napkollektorok beszerzése az átlagcsalád számára csak hosszú évek múltán hozza vissza az árát, ez jellemzően 10 év körüli vagy a feletti megtérülési idő. Sajnos elmondható, hogy sem az olaj, sem a gáz, sem az áram nem lesz olcsóbb a következő évtizedekben, ezért ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz érdemes a nap energiájával csökkenteni dráguló rezsinket és úgy lesz egyre gyorsabb a napkollektorok megtérülési ideje. 

Szerencsére a napkollektorok évről-évre tartósabbak és olcsóbbak, mivel a gyártási és kutatási tapasztalat is egyre nagyobb. 

Néhány egyszerű alapszabály szerint eldönthetjük, hogy érdemes-e ingatlanunkra naphasznosító berendezésbe invesztálni; ha igen, milyen típusúba, mekkora felületűbe. 


Tájolás

A vizet melegítő kisebb napkollektor rendszereket általában fűtésrásegítésre használják, vagy a melegvíz-ellátást vagy annak nagyobb részét oldják meg vele. Ehhez azonban 8-10 m2 tetőfelület szükséges. A legfontosabb tehát a tájolás. 

A legideálisabb természetesen a déli tájolású hatalmas tetőfelület, délkeleti és délnyugati is megfelel. Általában az egyik tetősíkra szerelik, hogy egyszerre melegedjenek fel. 

Méretezés

 A méret a készülék a készüléktípusoktól is függ, melegvízkészítésnél bő 1 m2-nyi kollektorral kell számolni egy főre. Tehát két fős háztartásban egy tábla, három-négy fő esetén minimum két táblányi kollektor szükséges. 

Típusok

Ha megvan a kellő felület és méret, azt kell eldöntenünk, milyen rendszerű kollektort válasszunk. A legelterjedtebb típus a síkkollektor. Ez egy kevesebb kockázattal, olcsóbban, egyszerűbben telepíthető változat. Hátránya azonban, hogy télen vagy felhős időben kis mértékben segíti a vízmelegítést. Így különösen ha fűtésrásegítéshez szeretnénk használni. Érdemesebb a drágább vákuumcsöves megoldást választani. Hatalmas előnye, hogy felhős hidegebb időben is képesek nagyobb meleg összegyűjtésére, ezáltal több ingyenes energiát nyerhetünk. 

Sajnos a vákuumcsöves típusoknak az élettartama rövidebb, 20-25 év, míg a jobb minőségű síkkollektoroké 25-35 év is lehet. 

További probléma lehet a heves jégeső és lehulló faágak, melyre kevéssé érzékeny a síkkollektor.